Boston Scientific

ASTIM


Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen bir hastalıktır. Hastalar ataklar arasında kendilerini iyi hissederler. Astımda hava  yollarında mikrobik olmayan bir iltihap vardır. Bu nedenle hava yolu duvarı şiş ve ödemlidir. Bu durum akciğerlerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur.

Astım günümüzde tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Düzenli ilaç kullanımı ve hekim kontrolü bu tedavide en önemli faktörlerdir. Kendiliğinden düzelebildiği gibi ilaç tedavisi ile de kısmen kontrol altına alınabilir.

Fakat bir gurup Astım hastası çeşitli tedavi seçeneklerine veya ilaçlara dirençlidir. Bu gurup Astım hastası için Dünya da yeni Türkiye de 2013 yılı sonunda uygulanmaya başlayan bir tedavi seçeneği Bronşiyal Termoplastidir.

BRONŞİYAL
TERMOPLASTİ


Bronşiyal termoplasti; astım hastalarında oluşan nefes yolları duvar kalınlaşmasını (bronş mukoza altı kalınlaşması) ve bronş çevresindeki düz kas kitle artışını radyofrekans enerji kullanılarak fiziksel olarak azaltan, solunum yollarında kalıcı genişleme sağlayan yeni bir yöntemdir. Astım hastalığının giderek ağırlaşması ile hava yollarında ve çevresinde oluşan geriye dönüşümsüz yeniden yapılanma ve yoğunlaşmayı kalıcı olarak geriye çeviren Bronşiyal Termoplasti ile astım hastaları daha rahat nefes alıp verebilmektedirler. BT ile Astım hastalarının atak sıklığı ve ilaç kullanma gereksinimleri azalarak yaşam kaliteleri yükselmektedir. BT bronkoskop ile uygulanan cerrahi olmayan girişimsel bir tedavi yöntemidir.

Uygulanmaması Gereken Durumlar

Aşağıdaki durumlarda olan hastalar tedavi edilmemelidir.

  • Pacemaker, internal defibrilatör yada implante elektronik cihazı olup (pace bağımlısı olmasından dolayı) cihazı kapatılamayanlar
  • Lidokain, atropin ve benzodiazepinler gibi bronkoskopi uygulamak için gerekli olan ilaçlara alerjisi olanlar
  • Alair sistemiyle daha önceden tedavi edilmiş hastaların aynı alanları tekrardan tedavi edilmemelidir. Tekrarlayan tedaviler için güvenirlilik ve/veya etkinlik konusunda klinik veri yoktur.
  • Aktif solunum sistemi infeksiyonu olanlar
  • Astım atağı yada son 14 gün içinde astım için sistemik steroid dozunda(azaltma yada attırma) değişiklik
  • Koagülopati
  • Diğer bronkoskopik işlemlerdeki gibi hastalar doktor bilgisinde işlemden önce antikoagülan, antiplatelet, aspirin ve NSAI almayı bırakmalıdır.

 

1 yıllık klinik sonuçları

  • Astım ataklarında (ciddi alevlenme) %32 azalma
  • Solunumsal şikayetleri nedeniyle acil başvurularında %84 azalma
  • Solunumsal şikayetleri nedeniyle hastane yatışlarında %73 azalma
  • Astıma bağlı iş/okul/ diğer günlük aktivitelerden uzak kalınan gün sayısında %66 azalma
  • Astım yaşam kalitesinde artma

 

2 yıllık klinik sonuçları

Solunumsal yakınmaları nedeniyle astım atakları, acil başvurusu ve hastaneye yatışta azalmanın devam ettiği gözlenmiştir.
5 yıla kadar süren uzun dönem takiplerde klinik özellikler, spirometre ve bilgisayarlı tomografi verileri baz alınarak incelendiğinde geç dönem hiçbir komplikasyona rastlanmamıştır.

TRAKEABRONŞİYAL
METAL & SİLİKON STENTLER


Bening ya da malign hava yolu obstrüksiyonlar Göğüs hastalıkları uzmanlarının en çok sıkıntıya sokan sorunlar dan birisidir.

İlk etapta malign hava yolu obstrüksiyonunun tipine göre uygulanan mekanik rezeksiyon, sıcak ve soğuk yöntemler ile hava yolu açıklığı sağlansa da sonrasında kalıcı açıklığı sağlamak için stent uygulanması kaçınılmaz olacaktır.

Hava yollarına uygulanan stentler, tümörün lümene doğru büyümesini engelleyerek bariyer etkisi gösterebileceği gibi, dış bası olan bölgeye uygulanarak destek etkisi de gösterebilir. Trakeobronşial stentler hem bening hem de malign nedenlerden dolayı uygulanabilir.

Trakeabronşial Stentler
1. Metalik kendiliğinden genişleyebilen (SEMS): Ultraflex
2. Slikon Stentler Efer Dumon
3. Hibrit Stentler

Tedavinin Uygulandığı Hastaneler

Not: Tedaviyi uygulayan tam hastane ve hekim bilgisi için lütfen bize ulaşın.